VII. Cserdülő Néptáncgála és Táncház 2019.06.09.

2019. június 9-én Pünkösd vasárnap délutánján rendezte meg az egyesület immár hetedik alkalommal a néptáncgálát. A rendezvényt Hartmann Antal polgármester úr nyitotta meg. 2008-ban az óvodában kezdődött a néptánc, majd 2009-ben került településünkre oktatónak Szabó Sándor Sanci. Ekkortól jártak rendszeresen az egyesület Csupa Csaj Csapatának legrégebben táncoló lányai. Az idei 10 éves évforduló róluk szólt, a Csupa Csaj Csapatról. A 10 éve táncoló lányok Enyingi Mihály és feleséges Annamária által készített emlékplakettet kaptak: Bernáczky Dóri, Biszak Sára, Kiss Anna, Kiss Róza, Polányi Csenge, Polányi Luca, Rédling Benigna, Szabó Zsófia, Varga Réka. Gratulálunk nekik, s köszönjük a kitartásukat! Reméljük, sokan követik majd a lányok példáját.

A gálán Németh Dénes és zenekara biztosította a zenét és a jó hangulatot. A táncok kiválasztásában a tíz év bemutatása volt a cél. A gyermek csoportok azokat a táncokat adták elő, amelyekkel korában a Csupa Csaj Csapat is fellépett. Így a színpadon, másfél órába sűrítve lehettünk szemtanúi annak, mivé válik, hova jut a kis 4 évesünk tánctudásban tíz év alatt, mely úgy elrepül, hogy észre se vesszük. Elsőként a Csupa Csaj Csapat lépett színpadra, akik moldvai táncokat adtak elő egy „néptáncpróba” keretében. Utánuk a 2018. szeptember óta táncoló kezdő felnőtt tánccsoport tagjai mutatták be a tíz hónapnyi munkájukat.

A legkisebbek, a csupa óvodásokból, zömében 4-5 évesekből álló kis csapat gyermekjátékokkal mosolyt csalt a nézők arcára. A Csupa Csaj Csapat gyönyörű hímzett ruhákban kalocsai táncokat mutatott be, ez egy korábbi koreográfiájuk, ami igazán mostanra érett be oktatójuk szerint. Utánuk a Csicsergő Csemeték kisiskolás csapat következett az „Elvesztette az Oláh leány a kecskéjét…” című produkcióval. E kis csapat „különlegessége”, hogy több a fiú, mint a lány. Fellépett a Márkói Nyugdíjas Egyesület Örökzöldek tánccsoportja mezőföldi táncokkal. A tánccsoport idén egy fiú taggal is bővült.

A Cserdülő Gyermekcsoport felcsíki táncokat mutatott be. Ők harmadik, negyedik, ötödik osztályosok zömmel. Egyedül járnak már az órákra, így a szülőknek az egyetlen visszajelzés a gála. Nagyon örültek és meglepődtek a fellépésen nyújtott teljesítményükön.

A felnőtt tánccsoport vajdaszentiványi táncokat mutatott be, melyeket pályázati támogatás keretében kezdtek elsajátítani. A produkciót a Csupa Csaj Csapat zárta szatmári táncokkal.

A rendezvényt támogatta a Márkói Önkormányzat, Csoóri Sándor Alap, Enyingi Mihály.