Hírek

Oktatás

Szeptember utolsó hetében újra indul a tánc! A szülőket, gyerekeket e-mailben, messengeren értestjük! Két felnőtt és három gyermek csoportban heti tíz órában táncolunk átlag 20 fővel.

Szintén várjuk az óvodások jelentkezését csütörtöki (16.30-kor kezdődő) csoportunkba. Jelenleg óvodások és kis elsősök alkotják, természetesen, ha elég kicsi óvodás gyűlik össze, alakítjuk a csoportbeosztást.

Felnőtt kezdő csoportunkba teret adunk a nyugdíjas egyesület táncosainak, ha túl sokan lennénk, akkor anyagilag támogatjuk őket, mert önkormányzati támogatás híján a tánccsoport fenntartása nehézségekbe ütközik nekik, azonban célunk az, hogy mindenki táncolhasson, aki szeretne, és senki ne maradjon ki belőle.

Köszönjük az adó 1% felajánlásokat, 211.264,- Ft gyűlt össze, közhasznú céljainkra használjuk fel, valószínűleg az oktatási díjak kiegészítésére vagy a jövő évi táborra.

                                                                                   Madarászné dr. Ifju Bernadett

Pályázatok

Március közepén egy csapásra véget értek a táncórák, s 94 táncos kényszerpihenőre vonult. Szép kerek év alkalmával összeszorult az ember szíve a tervezett gála napján. A gyermekekkel kapcsolatot tartani a sok iskolai online program mellett lehetetlenség volt, a felnőtt csoportok tagjai azért tartották egymásban a lelket.

Háttérbe vonulva sem tétlenkedett a vezetőség. Négy pályázatot készítettünk. A Hungarikum pályázattal tovább gyűjtjük, megörökítjük Márkó értékeit. Szeretnénk felvetetni a Helyi Értéktárba: a márkói templomi hagyományokat, a Csatári kápolnát, a környékbeli kereszteket, a Márkóról megjelent könyveket, a Németek és Magyarok Baráti Körét, a Márkói Kamara TehátRum Egyesületet, valamint Márkó eredeti és jelenlegi faluképeit, mely gyűjtés a Szent Márk Értékmentő és Kulturális Örökségvédelmi Egyesülettel közösen valósulna meg, s reményeink szerint hamarosan megtekinthető lesz kiállítótérben. A Hungarikum pályázat számos érdekes, történelmi tárgyú programra is lehetőséget ad. Lapzárta előtt értesültünk, hogy 3.500.490,- Ft-ot nyertünk a pályázaton.

A Magyar Falu Civil szervezetek számára kiírt pályázatán kulturális egyesületként felvállaltuk, hogy a falu programjaihoz, a többi egyesület támogatásához is pályázunk pénzügyi forrásra. A Csoóri pályázatok kevesebb összeggel, és szűkebb tevékenységre kerültek kiírásra, így a 2021-es gála zenekari költségére, valamint az önkormányzati támogatások megvonására tekintettel oktatási díjra pályáztunk. Ezekben még nincs döntés, de bízunk a pozitív elbírálásban.

Néptánc tábor 2020

 

A COVID 19 ellenére 2020. július 6-tól sikerült megrendezni immár IX. alkalommal a Cserdülő Tábort több, mint 40 kicsi és nagy gyermek részvételével. Óriási öröm volt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt a hosszú szünet után a találkozás, a mosolygós, vidám arcok. Kissné Cservenyák Judit és Majorné Végh Veronika rengeteg programot szervezett a gyermekek számára, de köszönet Bernáczki Dórinak, Valterné Orsinak, Dodog Bernadettnek, Bártfy Erikának, Bene Zsófiának és minden szülőnek a segítségért. A sok – néptánc melletti –  program közül néhányat szeretnék csak megemlíteni: Primász Róbert atya templom ismertetője, számháborúk, Csernik Szende székely mesemondó előadása, ahol az óvodásokat is vendégül láttuk, faluvetélkedő- és sorversenyek, lovaglás Polányiné Lénárt Katalinnal, éjszakai denevér fogás és bátorságpróba. Az ebédet a Márkói Csárda biztosította. Sok-sok pozitív visszajelzést kaptunk a szülőktől és a gyerekektől, melyeket ezúton is szeretnénk megköszönni! Az idén a csoportvezetők az első táborban, 2012-ben még csak 5-6 évesek voltak, öröm volt látni őket felnőni, s köszönjük az ő (Fülöp Molly, Mária Kata, Máté Lara, Móczár Hanna, Varga Kiara, Varga Réka) és a többi nagy lány segítségét is. A táborról idén videó felvétel készült Major Nóra és Madarász Dániel közreműködésével.

VII. Cserdülő Néptáncgála és Táncház 2019.06.09.

2019. június 9-én Pünkösd vasárnap délutánján rendezte meg az egyesület immár hetedik alkalommal a néptáncgálát. A rendezvényt Hartmann Antal polgármester úr nyitotta meg. 2008-ban az óvodában kezdődött a néptánc, majd 2009-ben került településünkre oktatónak Szabó Sándor Sanci. Ekkortól jártak rendszeresen az egyesület Csupa Csaj Csapatának legrégebben táncoló lányai. Az idei 10 éves évforduló róluk szólt, a Csupa Csaj Csapatról. A 10 éve táncoló lányok Enyingi Mihály és feleséges Annamária által készített emlékplakettet kaptak: Bernáczky Dóri, Biszak Sára, Kiss Anna, Kiss Róza, Polányi Csenge, Polányi Luca, Rédling Benigna, Szabó Zsófia, Varga Réka. Gratulálunk nekik, s köszönjük a kitartásukat! Reméljük, sokan követik majd a lányok példáját.

A gálán Németh Dénes és zenekara biztosította a zenét és a jó hangulatot. A táncok kiválasztásában a tíz év bemutatása volt a cél. A gyermek csoportok azokat a táncokat adták elő, amelyekkel korában a Csupa Csaj Csapat is fellépett. Így a színpadon, másfél órába sűrítve lehettünk szemtanúi annak, mivé válik, hova jut a kis 4 évesünk tánctudásban tíz év alatt, mely úgy elrepül, hogy észre se vesszük. Elsőként a Csupa Csaj Csapat lépett színpadra, akik moldvai táncokat adtak elő egy „néptáncpróba” keretében. Utánuk a 2018. szeptember óta táncoló kezdő felnőtt tánccsoport tagjai mutatták be a tíz hónapnyi munkájukat.

A legkisebbek, a csupa óvodásokból, zömében 4-5 évesekből álló kis csapat gyermekjátékokkal mosolyt csalt a nézők arcára. A Csupa Csaj Csapat gyönyörű hímzett ruhákban kalocsai táncokat mutatott be, ez egy korábbi koreográfiájuk, ami igazán mostanra érett be oktatójuk szerint. Utánuk a Csicsergő Csemeték kisiskolás csapat következett az „Elvesztette az Oláh leány a kecskéjét…” című produkcióval. E kis csapat „különlegessége”, hogy több a fiú, mint a lány. Fellépett a Márkói Nyugdíjas Egyesület Örökzöldek tánccsoportja mezőföldi táncokkal. A tánccsoport idén egy fiú taggal is bővült.

A Cserdülő Gyermekcsoport felcsíki táncokat mutatott be. Ők harmadik, negyedik, ötödik osztályosok zömmel. Egyedül járnak már az órákra, így a szülőknek az egyetlen visszajelzés a gála. Nagyon örültek és meglepődtek a fellépésen nyújtott teljesítményükön.

A felnőtt tánccsoport vajdaszentiványi táncokat mutatott be, melyeket pályázati támogatás keretében kezdtek elsajátítani. A produkciót a Csupa Csaj Csapat zárta szatmári táncokkal.

A rendezvényt támogatta a Márkói Önkormányzat, Csoóri Sándor Alap, Enyingi Mihály.

 

Cserdülő Tábor – 2019. július 22 – 26.

Idén hagyományteremtő módon a Cserdülő Tábor új helyszínen a Kulturális Központban került megrendezésre. Az elmúlt hét alkalommal a plébánia épülete adott otthont a tábornak.

A közel 50 táborozó gyermek hétfőn reggel izgatottan gyülekezett, mindenki kíváncsian várta, a következő 5 napot a CSERDÜLŐ TÁBORT. A napi többórás táncpróbák, kis-generációk találkozása alsósoktól nagyokig mindig izgalmas, mert néhányan a táborozás alatt találkoznak újra elmúlt évi táborozó cimboráikkal. A gyermekem felügyeletét három önkéntes, valamint Szabó Sándor és felesége Szabó-Hoffer Nikolett biztosította. Nagy segítséget és biztonságot jelentett a csapatkapitányok (Bernáczky Dóri, Biszak Sári, Dézsi Barbara, Kiss Anna, Polányi Luca és Szabó Zsófia) munkája.

Hétfőn reggel a csapatok beosztása után, kikerült a falra a népszerű „pacatábla”, a csapatok nevet választottak, elkészültek a csapatzászlók, csapatindulók, menetlevelek. A táncórák mellett két projektfeladatot kaptak a gyerekek, az egyik egy tengeri akvárium készítése, melyhez köszönjük Major Lizi ötleteit és anyukája segítségét, valamint egy – egy népmese színpadra állítása tánccal és énekkel.

Igazi tábori hangulatot adott a színpadteremben közösen elfogyasztott ebéd is, melyen egy kicsit izgultunk, de nagyon jól, gördülékenyen sikerült, s számos pacát lehetetett gyűjteni a terítéssel és az ebéd utáni rendrakással.

Kedden a kirándulás Németbányára vezetett a Tarka Boci Portára, ahol egész napos természet közeli programok és finom ebéd is várt a táborozókra. A kisebbeket autókkal szállítottuk a helyszínre, a nagyobbak busszal tették meg az út egy részét. Az első csoport kecsét fejt, lovagolt, íjászkodott, kézműveskedett, juhokat hajtott, míg a második csoport az íjászat mellett történelmi ruhapróbán és kürtös kalács sütésen vett részt. A forróság ellenére is dicséret azoknak, akik gyalogosan tették meg az út egy részét. Köszönjük a Tarka Boci Porta tulajdonosainak Narancsík Imrének és táncos társunk Narancsík Imréné Eszternek a tartalmas programokat és a szíves vendéglátást.

Szerdán a táncnak jutott a fő szerep, de lekezdtek készülni a gyönyörű nyakláncok is a lányoknak.

Hogy miért volt Sanci autójának csomagtartójában 5 pár 48-as méretű gumicsizma? Minek kellenek botok, ha próbán nem is a kanásztáncot gyakoroljuk? Miért került két nagy kupac lótrágya a rétre? A válasz, hogy csütörtök délután kezdetét vette a PARASZTOLIMPIA. A csapatok itt a klasszikus olimpiai versenyszámok helyett olyan ügyességi számokban mérték össze tudásukat, mint a gumicsizma-hajítás, a botrúgás, vagy a trágyatalicskázás, ahol, ha valaki kézzel szedte tele lótúróval a talicskát nem kizárták a versenyből, hanem jutalompontot kapott.

A tábor zárónapján, péntek délelőtt méta bajnokság zajlott a réten, délután mindenki bemutathatta a megszerzett tánctudását közös tánc keretében. A csapatok megoldották a heti kvízt, majd minden csapat bemutatta a hét elején kapott népmeséből létrehozott színpadi előadását. Csodálatos darabok születtek, úgy, hogy a sok program és kirándulás között csak néhány óra állt rendelkezésükre a csapatoknak a koreográfiák elkészítésére. A silt, a Három selyp lány, a Három együgyű lány, a Jancsi és Dani, a Farkasokat szerző ló és a Két tündér könnyeket csaltak a felnőttek szemébe a meghatottságtól, hogy ilyen rövid idő alatt hogy felkészültek, összeszedték, elkészítették a díszleteket, énekeket, milyen profizmussal koordinálták a csapatkapitányok és a nagyobbak a kisebbeket. A tábort idén is a csapatverseny eredményhirdetése és a tortázás zárta.

A csapatok kérdőívet töltöttek ki a táborról, az új helyszínre és egyéb újításokra tekintettel. Örvendetes és megható, hogy az árnyékot hiányolták és faültetést javasoltak, ami hosszú távon megfontolandó. Szintén szívmelengető, hogy a legkedveltebb program a tánc mellett a Tarka Boci Porta volt, ami igazi természet közeli élményben részesítette őket.

Jól beváltak a műanyag mentes július jegyén belül zajló, ökotábor felé közelítő kezdeményezések, a saját bögrék használata, a kancsóból porciózott friss csapvíz, limonádé, szörp, valamint a nyugdíjasok és az óvoda segítségével kivitelezhető porcelán tányérokból való étkezés.

Köszönjük a szülőknek, akik bíztak bennünk és elhozták gyermekeiket.

Köszönjük segítőinknek, Dodog Anettnek, Juhász Bernadettnek, akik egész héten támogatták a tábor eredményes szervezését, valamint köszönet a napi foglalkozások és felügyelet megszervezéséért Bene Zsoltnak, Dodog Bernadettnek, Enyingi Juditnak, Kissné Cservenyák Juditnak, Majorné Végh Veronikának, Szalai Szilviának, Varga Lászlónak.

Köszönjük a sok szülői segítséget a helyszín rendberakásához és a felajánlásokat.

Hálásak vagyunk Sancinak és Nikinek, akik egész héten velünk voltak és fáradhatatlanul szerveztek jobbnál jobb elfoglaltságokat.

Köszönjük A Márkói Német Nemzetiségi Óvodának és Fenyvesi Andreának, hogy a lehetővé tette a konyha használatát. Köszönet a Márkói Nyugdíjasok Egyesületének és Csóka Imrénének, a Márkói Plébániának, a Márkói Lovas Sportegyesületnek valamint a Márkófolt Varrókör Egyesületnek a támogatásért.

Külön köszönjük Márkó Község Önkormányzatának, Hartmann Antal polgármester úrnak a helyszínt és az anyagi támogatást.

 

Amikor péntek este fáradtan bezártunk, elhatároztuk, hogy 2020-ban ismét megcsináljuk.

 

Madarászné dr. Ifju Bernadett – Madarász Péter

Pénzügyek 2020

  Tag Nem tag
Apró Talpak 1 000 Ft 2 000 Ft
Cserdülő – Csicsergő Csemeték 1 300 Ft 2 500 Ft
Felnőtt kezdő 1 300 Ft 2 500 Ft
Csupa Csaj Csapat 1 300 Ft 2 500 Ft
Felnőtt haladó 2 000 Ft 3 000 Ft
 

TAGDÍJ 8000,- Ft/év

Fizetési határidők:

I. félév február 28. (tagdíj, öt havi oktatási díj (január-május))

II. félév október 31. (tagdíj, három havi oktatási díj (október-december))

Számlaszám: 73600077-15708302

Apró Talpak csoportban a kezdőknek az első hónap ingyenes próbahónap!

Madarászné dr. Ifju Bernadett

VI. Cserdülő Néptáncgála és Táncház Beszámoló

 

A fennállásának 6. évfordulóját ünneplő Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület néptánccsoportjai és a Márkói Nyugdíjasok Egyesületének Örökzöld néptánccsoportja idén is nagyszabású gálaműsor keretében mutatták be az elmúlt évben szerzett tudásukat. A május 12-én, szombaton a Kulturális Központban tartott néptáncgála nagy érdeklődés mellett zajlott. A műsor kezdetét már reggeltől lázas készülődés előzte meg. A terem díszítését ebéd után a zenekari próbák követték. Mire a nézősorok megteltek, a táncosok is magukra öltötték a szebbnél szebb népviseleteket. A megjelenteket Madarász Péter, a Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte majd Hartmann Antal, Márkó Község polgármestere nyitotta meg a rendezvényt. A délután folyamán az egyesületünk keretében működő 3 gyermek– és egy felnőtt csoport, valamint a nyugdíjas táncosok előadásában láthattunk küküllőmenti, moldvai, szatmári, somogyi, centei és nyárádmenti táncokat, gyermekjátékokat, körtáncokat, valamint hallhattuk a Kiss Anna által énekelt népdalokat, melyekkel számtalan népdaléneklési versenyen arany, illetve kiemelt arany minősítést szerzett. A nagyszámú közönség mindvégig lelkes tapssal kísérte az előadásokat. A koreográfiákhoz a zenét a Jurta Zenekar biztosította. A csoportok művészeti vezetői Szabó Sándor „Sanci” és Szabó Hoffer Nikolett. A gálaműsor végén rövid pihenő után táncházzal folytatódott a rendezvény, ahol táncosaink és jövendőbeli táncosaink együtt ropták testvérekkel, szülőkkel, gyermekekkel, barátokkal. A talpalávalót természetesen itt is a Jurta Zenekar szolgáltatta. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Szabó Zoltánnak, Kiss Györgynek, egyesületünk tagjainak, táncosainknak, a szülőknek, támogatóinknak, Márkó Község Önkormányzatának, a Márkói Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, valamint Márkó lakóinak és civil szervezeteinek minden segítségért és támogatást, amely hozzájárult fellépésünk és rendezvényünk sikeréhez.

A VI. Cserdülő Néptáncgála és Táncház a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

 

 

Idősek Világnapja 2018. október 1.

Kedves Szülők!

 

A Csicsergő Csemeték Csoport 2018. október 1-én fellép Márkón az Idősek Világnapján. Kérjük, a gyerekeket aznap táncos ruhába hozzátok. Fiúk fehér ing, fekete nadrág. Lányok fonott haj, harisnya, ruhát majd hoz Sanci.

Köszönettel:

Elnökség

 

Vándorvigadalom 2018. szeptember 29.

Kedves Táncosok, Szülők, Érdeklődök!

 

Márkó és a Márkói Cserdülő Kulturális Egyesület ad otthont 2018. szeptember 29-én a Vándorvigadalomnak, mely egy megyei néptáncos találkozó. Számos csoport mutatja be tudását, melyet érdemes megnézni. A fellépések után táncházzal zárul a rendezvény!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Üdvözlettel:

Elnökség