Cserdülő Tábor – 2019. július 22 – 26.

Idén hagyományteremtő módon a Cserdülő Tábor új helyszínen a Kulturális Központban került megrendezésre. Az elmúlt hét alkalommal a plébánia épülete adott otthont a tábornak.

A közel 50 táborozó gyermek hétfőn reggel izgatottan gyülekezett, mindenki kíváncsian várta, a következő 5 napot a CSERDÜLŐ TÁBORT. A napi többórás táncpróbák, kis-generációk találkozása alsósoktól nagyokig mindig izgalmas, mert néhányan a táborozás alatt találkoznak újra elmúlt évi táborozó cimboráikkal. A gyermekem felügyeletét három önkéntes, valamint Szabó Sándor és felesége Szabó-Hoffer Nikolett biztosította. Nagy segítséget és biztonságot jelentett a csapatkapitányok (Bernáczky Dóri, Biszak Sári, Dézsi Barbara, Kiss Anna, Polányi Luca és Szabó Zsófia) munkája.

Hétfőn reggel a csapatok beosztása után, kikerült a falra a népszerű „pacatábla”, a csapatok nevet választottak, elkészültek a csapatzászlók, csapatindulók, menetlevelek. A táncórák mellett két projektfeladatot kaptak a gyerekek, az egyik egy tengeri akvárium készítése, melyhez köszönjük Major Lizi ötleteit és anyukája segítségét, valamint egy – egy népmese színpadra állítása tánccal és énekkel.

Igazi tábori hangulatot adott a színpadteremben közösen elfogyasztott ebéd is, melyen egy kicsit izgultunk, de nagyon jól, gördülékenyen sikerült, s számos pacát lehetetett gyűjteni a terítéssel és az ebéd utáni rendrakással.

Kedden a kirándulás Németbányára vezetett a Tarka Boci Portára, ahol egész napos természet közeli programok és finom ebéd is várt a táborozókra. A kisebbeket autókkal szállítottuk a helyszínre, a nagyobbak busszal tették meg az út egy részét. Az első csoport kecsét fejt, lovagolt, íjászkodott, kézműveskedett, juhokat hajtott, míg a második csoport az íjászat mellett történelmi ruhapróbán és kürtös kalács sütésen vett részt. A forróság ellenére is dicséret azoknak, akik gyalogosan tették meg az út egy részét. Köszönjük a Tarka Boci Porta tulajdonosainak Narancsík Imrének és táncos társunk Narancsík Imréné Eszternek a tartalmas programokat és a szíves vendéglátást.

Szerdán a táncnak jutott a fő szerep, de lekezdtek készülni a gyönyörű nyakláncok is a lányoknak.

Hogy miért volt Sanci autójának csomagtartójában 5 pár 48-as méretű gumicsizma? Minek kellenek botok, ha próbán nem is a kanásztáncot gyakoroljuk? Miért került két nagy kupac lótrágya a rétre? A válasz, hogy csütörtök délután kezdetét vette a PARASZTOLIMPIA. A csapatok itt a klasszikus olimpiai versenyszámok helyett olyan ügyességi számokban mérték össze tudásukat, mint a gumicsizma-hajítás, a botrúgás, vagy a trágyatalicskázás, ahol, ha valaki kézzel szedte tele lótúróval a talicskát nem kizárták a versenyből, hanem jutalompontot kapott.

A tábor zárónapján, péntek délelőtt méta bajnokság zajlott a réten, délután mindenki bemutathatta a megszerzett tánctudását közös tánc keretében. A csapatok megoldották a heti kvízt, majd minden csapat bemutatta a hét elején kapott népmeséből létrehozott színpadi előadását. Csodálatos darabok születtek, úgy, hogy a sok program és kirándulás között csak néhány óra állt rendelkezésükre a csapatoknak a koreográfiák elkészítésére. A silt, a Három selyp lány, a Három együgyű lány, a Jancsi és Dani, a Farkasokat szerző ló és a Két tündér könnyeket csaltak a felnőttek szemébe a meghatottságtól, hogy ilyen rövid idő alatt hogy felkészültek, összeszedték, elkészítették a díszleteket, énekeket, milyen profizmussal koordinálták a csapatkapitányok és a nagyobbak a kisebbeket. A tábort idén is a csapatverseny eredményhirdetése és a tortázás zárta.

A csapatok kérdőívet töltöttek ki a táborról, az új helyszínre és egyéb újításokra tekintettel. Örvendetes és megható, hogy az árnyékot hiányolták és faültetést javasoltak, ami hosszú távon megfontolandó. Szintén szívmelengető, hogy a legkedveltebb program a tánc mellett a Tarka Boci Porta volt, ami igazi természet közeli élményben részesítette őket.

Jól beváltak a műanyag mentes július jegyén belül zajló, ökotábor felé közelítő kezdeményezések, a saját bögrék használata, a kancsóból porciózott friss csapvíz, limonádé, szörp, valamint a nyugdíjasok és az óvoda segítségével kivitelezhető porcelán tányérokból való étkezés.

Köszönjük a szülőknek, akik bíztak bennünk és elhozták gyermekeiket.

Köszönjük segítőinknek, Dodog Anettnek, Juhász Bernadettnek, akik egész héten támogatták a tábor eredményes szervezését, valamint köszönet a napi foglalkozások és felügyelet megszervezéséért Bene Zsoltnak, Dodog Bernadettnek, Enyingi Juditnak, Kissné Cservenyák Juditnak, Majorné Végh Veronikának, Szalai Szilviának, Varga Lászlónak.

Köszönjük a sok szülői segítséget a helyszín rendberakásához és a felajánlásokat.

Hálásak vagyunk Sancinak és Nikinek, akik egész héten velünk voltak és fáradhatatlanul szerveztek jobbnál jobb elfoglaltságokat.

Köszönjük A Márkói Német Nemzetiségi Óvodának és Fenyvesi Andreának, hogy a lehetővé tette a konyha használatát. Köszönet a Márkói Nyugdíjasok Egyesületének és Csóka Imrénének, a Márkói Plébániának, a Márkói Lovas Sportegyesületnek valamint a Márkófolt Varrókör Egyesületnek a támogatásért.

Külön köszönjük Márkó Község Önkormányzatának, Hartmann Antal polgármester úrnak a helyszínt és az anyagi támogatást.

 

Amikor péntek este fáradtan bezártunk, elhatároztuk, hogy 2020-ban ismét megcsináljuk.

 

Madarászné dr. Ifju Bernadett – Madarász Péter